top of page

Wat is een 'sociaal onderneming' en waarom zou je er iets om geven?


"Een sociale onderneming" is niet zozeer een simpele titel, maar een manier van zaken doen. Er is namelijk een toenemende vraag naar bedrijven om niet alleen bewuster, maar ook transparanter te worden over hun maatschappelijke impact. Deze metingen van productie omvat en begint bij de manieren waarop bedrijven omgaan met hun belangrijkste bezit, namelijk hun werknemers en het geleverde product. Er wordt gekeken naar de werkeisen, een eerlijk loon, mogelijkheden tot trainingen, het gebruikte materiaal van product maar denk ook bijvoorbeeld aan de bijdrage voor de lokale gemeenschap en het klimaat. Een sociale onderneming geeft terug op een manier waarbij groei en progressie in gemeenschap gaat met zijn omgeving. Het betreft transparantie als zijn toekomstige maatschappelijke vormgevers. Open staan voor discussie, vragen stellen en onderzoeken. Maar ook duidelijk zijn over hoe en in welke mate we zorgen voor een verantwoorde maatschappelijke impact. Oftewel niet lullen, maar poetsen zoals we dan zeggen.


Bij Carpet of Life zijn we dan ook niet alleen actief in de productie van tapijten. We nemen regelmatig deel aan publieke discussies, doen onderzoek en schrijven zelf artikelen over sociale- en milieu impact in zowel Nederland als Marokko, de twee landen waar wij werkzaam zijn. Hiernaast draait sinds onze start in 2012 de manier waarop we samenwerken, functioneren en handelen om dezelfde idealen: het sterker maken van gemeenschappen door middel van kunst en het waarderen van de materialen die al beschikbaar zijn. Zo begint elk tapijt dat gemaakt wordt al met een milieuvriendelijke daad, namelijk het upcyclen van textiel en gaat verder met de steun van de lokale gemeenschap in Marokko waarmee we samenwerken. Wij als team, de weefsters en onze klanten streven er allemaal naar om ons product voor sociale impact dagelijks te verbeteren en te ontwikkelen.


Dit reflecteert ook direct in onze samenwerkingen, waar wij weer als consumenten kopen en hoe wij omgaan met onze spullen. Sociaal ondernemen is een levensstijl die we door willen geven. Onze acties als consumenten met onze dagelijkse kleine keuzes, onze rollen als werknemers, als bedrijfseigenaren, als gemeenschappen en als samenleving maken onwijs veel verschil. Laten we meer ondernemingen eisen om transparant te zijn, om sociale verantwoordelijkheid als standaard bouwsteen te hebben in een bedrijfscultuur en om de discussies open te houden en voor iedereen om aan deel te nemen.


#socialimpact #carpetoflife #upcycling #sustainability #responsibility #enviromentalresponsibility
bottom of page