Afgelopen najaar werden wij benaderd door niemand minder dan Levi Strauss & co. Europa, het jeansmerk bekend van de klassieke 501® jeans! Het feit dat zo'n groot en invloedrijk modehuis het belang inziet van het juist behandelen van hun post productiemateralen laat ons dromen van een grote toekomst waarbij we samen tegen onnodig afvalverwerking kunnen gaan. De keuze voor upclycing in de westerse markt en het in ere en stand houden van een prachtige nomadische traditie gaan voor ons dan ook hand in hand. Het is de oplossing voor al het overschot en tegelijkertijd werkgelegenheid voor de weefsters in de Marokkaanse Sahara.

Waar normaal gesproken boucherouite tapijten altijd een mix zijn van verschillende soorten stof, werkten onze weefsters voor deze opdracht enkel met canvas en denim. Voor ons een perfect voorbeeld over hoe een traditionele ambacht in een nieuwe vorm kan worden gegoten zonder de traditie te verliezen. In totaal zijn er 13 prachtige kleden gemaakt met verschillende designs die inmiddels hangen in de gezamenlijke ruimtes op het hoofdkantoor van Levi & Strauss België. Voor deze kleden is zo'n 150 kg oud denim gebruikt en hiermee een nieuw leven ingeblazen.
Denim
Denim, ook wel bekend als spijkerstof, is een van de sterkere katoenen stoffen met een lange levensduur. Maar tegenwoordig worden er toch enorm veel jeans weggegooid. Denk simpelweg aan de gescheurde of vale spijkerbroeken die in je eigen kast liggen. We kiezen veel sneller voor de aanschaf van een nieuwe broek dan dat we onze broeken repareren. Hiernaast gaat het ook om de afval productie van modehuizen. Alleen al in Nederland hebben we al duizenden kilo’s textielafval afkomstig van oude collecties, proefmodellen en promotiemateriaal. Veel merken kiezen daarom inmiddels voor recyceld denim maar door de slechte samenstelling van (veelal) 'fast fashion' broeken en de behoefte aan 'stretch', zijn lang niet alle jeans geschikt voor recycling. Bovendien is het recyclen van spijkerbroeken een lang proces waarbij nieuwe garen worden toegevoegd, wassingen aangebracht en meer. Dus wat is dan een oplossing? ....... Hergebruik as is! Carpet of Life biedt een manier van recycling waarbij de stoffen worden verknipt en direct worden hergebruikt. Geen wassingen, chemische processen of andere ingrepen. Zelfs knopen, labels, zakken en al kunnen verwerkt worden in een tapijt.

Ontwerp
De designs voor de tapijten van Levi Strauss & Co. Europa zijn ontwikkeld door het team van Carpet of Life, geïnspireerd op input van Levi's®. De designs zijn een combinatie van branding uit verschillende Levi's® winkels en de traditionele ontwerpen uit de Sahara. We hebben gekozen voor de 'knooptechniek' in plaats van de 'platgeweven' techniek om in het kader van upcycling zo veel mogelijk jeans te kunnen verwerken in de tapijten. Aan de onzichtbare achterzijde van de tapijten zijn oude promotiebanjers verwerkt. Dit is oud restmateriaal wat anders geen functie meer zou hebben, maar op deze manier de grondstof is geworden van een prachtige serie tapijten.
Ook geïnteresseerd in een dergelijke zero-waste samenwerking? We denken graag met je mee! stuur ons een mail naar info@carpetoflife.com.