top of page

De 7e maand van de Islamtische kalender is in volle gang. Wij vroegen onze project coördinatoren om te vertellen over de Ramadan.


 

Maryem (coördinator M'hamid 1)

Ramadan (period of fasting) is a special month for the Muslims, and it has a special status from the rest of the year, because is the month in which the Quran was revealed to the messenger prophet Mouhamed. Fasting is one of the pillars of Islam and is imposed on every Muslim. Fasting means no food or drinks from sunrise to sunset. Muslims welcome the month of Ramadan with all joy, with the intention of forgiveness, during which the gates of heaven are opened and the gates of hell closed, that's why we pray more then usually. Ramadan enhances a person's feeling of the needy and their pain, because the fasting person feels what they feel from intensity of hunger and thirst, therefore the Muslims pays 'Zakat' (charity) on the last days of Ramadan for the poor.


Ramadan (vastenperiode) is een speciale maand voor de moslims en heeft een speciale status ten opzichte van de rest van het jaar, omdat het de maand is waarin de koran werd geopenbaard aan de bode profeet Mohamed. Vasten is een van de pijlers van de islam en wordt aan elke moslim opgelegd. Vasten betekent geen eten of drinken van zonsopgang tot zonsondergang. Moslims verwelkomen de maand Ramadan met alle vreugde, met de bedoeling van vergeving, waarin de poorten van de hemel worden geopend en de poorten van de hel gesloten, daarom bidden we meer dan gewoonlijk. Ramadan laat je de gevoelens van behoeftigen en hun pijn beter begrijpen, omdat de vastende persoon voelt wat hij voelt door de intensiteit van honger en dorst, daarom betalen de moslims 'Zakat' (liefdadigheid) op de laatste dagen van Ramadan voor de armen.

 

Zahra (coördinator Oulad Mhiya)

نستقبل شهر السعاده والبركة والسرور رمضان بشوق كبير كل سنة فهو شهر التقرب الى الله ،شهر الحب والعطاء والسلام الداخلي، شهر يغسل قلبي وأوجاعي شهر تغيير قدري وجبر انكساري شهر الثوبة والأمل! فأنا انتظره بلهفة كل سنة فهو فرصتي لثوبتي و عتقي من النار


We ontvangen de maand van geluk, zegen en plezier (Ramadan) elk jaar met een groot verlangen. Het is de maand van verbondenheid met Allah, de maand van liefde, geven en innerlijke vrede, een maand die mijn hart en mijn pijn reinigt. Een maand van verandering van mijn lot en refractief herstel Een maand van rebellie en hoop! Ik wacht elk jaar met spanning op hem, want het is mijn kans om me te kleden en me te bevrijden van het Hellevuur.


 

Nzaha (coördinator Zawia) & Zeineb (coördinator M'hamid 2)

Le ftour c'est la rupture du jeûne en commence par mange une datte et boire un peut d'eau accompagné d'une prière spécial. La tradition culinaire pendant le ramadan est différente selon les cultures par exemple chez-nous les nomades sahraoui nous cuisinons différents plats p.e. le hrira. C'est une soupe composé du riz de farine, tomate, persil les épicé et un peu de viande hachcé. Il existe beaucoup de plats spéciaux pour le ramadan, c'est l'occasion pour recevoir la famille. Pour finir il ya une prière très importante pendant le ramadan c'est tarawih. C'est-à-dire une prière dans la nuit juste avant le dernier repas il y a un jour important pendant le Ramadan la nuit de 27 c'est une nuit de partager de la nourriture avec les voisins et les familles, le matin de 27 nous visitons le cinetiere pour lire la prière aux dèfunts.


De Iftar is het verbreken van het vasten door te beginnen met het eten van een dadel en het drinken van een blikje water vergezeld van 'een speciaal gebed'. De culinaire traditie tijdens de Ramadan is verschillend naargelang de culturen, bijvoorbeeld onder ons de Sahrawi nomaden, wij koken verschillende gerechten zoals Hrira. Dit is een soep die bestaat uit rijst gemaakt van bloem, tomaat, peterselie, verschillende kruiden en een beetje gehakt. Er zijn veel speciale gerechten voor Ramadan, het is de gelegenheid om de familie te ontvangen. Om af te sluiten is er een heel belangrijk gebed tijdens de Ramadan: het tarawih. Dit is het gebed dat we opzeggen in de nacht net voor de laatste maaltijd. Een belangrijke dag tijdens de Ramadan is de 27e nacht. Het is een avond om eten te delen met buren en families. Vervolgens in de ochtend bezoeken we de begraafplaats om het gebed tot de doden voor te lezen.


bottom of page