top of page

Hester maakte het aller eerste Carpet of Life


"In 2010 kwam ik voor het eerst in M’hamid el Ghizlane een dorp aan de rand van de Sahara. Ik was gevraagd om samen met het team van Butterfly Works een onderzoek te doen hoe we de economische en sociale situatie van de lokale vrouwen uit de gemeenschap konden verbeteren.

Voor mijn onderzoek heb ik als uitgangspunt de lokale nomadische tradities gebruikt en de lokale ambachten geobserveerd. Vanaf het begin stond vast dat de producten een sterk design moesten hebben en een behoefte vervullen van mogelijke kopers.


Tijdens die eerste research periode hoorde ik op het vliegveld van Casablanca dat mijn moeder niet meer beter ging worden en dat het nog een kwestie was van weken. Veel te jong had ze voor de tweede keer borstkanker gekregen en dit keer was er geen herstel meer mogelijk. Eenmaal thuis vroeg ik haar in een van de vele gesprekken of ze nog de jurk had die ik als kind zo mooi vond .. gebroken wit met hele grote roze klaprozen erop. Ik kon me herinneren dat ze dan ook altijd haar nagels in een bijpassende kleur lakte. Op het moment van vragen zei ze dat die al lang weggeven had. Bij het opruimen van haar huis na haar overlijden vond ik de jurk alsnog.. wat bijzonder… en ergens zag ik dit als een teken.


Deze gebeurtenis heeft zeker bijgedragen aan de ontwikkeling van het concept van Carpet of Life omdat ik zelf ervaarde hoeveel herinneringen je kunt hebben aan bepaalde jurk en dat je die nooit zomaar zou willen wegdoen. In het donker in de kast leggen leek me ook geen fijne gedachte maar wat dan wel ? Ineens maakte ik de connectie en kreeg ik een tintelend gevoel... ik wist dat de vrouwen in M’hamid el Ghizlane nog steeds kleden maakten zoals ze dat altijd gedaan hebben toen ze nog met de tenten de woestijn rondtrokken. Deze kleden worden boucherouite genoemd en traditioneel gebruikt als slaap matten. Ik heb de vrouwen gevraagd om het eerste kleed te maken van mijn eigen kleding en de jurk van mijn moeder. Het was spannend want ik voelde dat we iets heel waardevols aan het doen waren .. niet alleen een kleed maken maar ook mogelijk de start van een merk met sociale en economische impact. De naam Carpet of Life leek niet meer dan logisch.


Met Carpet of Life kunne we met meerdere vrouwen aan 1 object werken en toch een goede kwaliteit  waarborgen. Iedereen kan op zijn eigen niveau instappen en meegroeien. Iemand knipt de stof terwijl de ander de constante stroom van thee blijft zetten. Weer een ander houd de kinderen in de gaten en geeft de aanwijzingen voor het ontwerp. De rollen kunnen variëren en wisselen per kleed en kunnen goed gecombineerd worden met de het huishouden en overige taken.

Ik had nooit kunnen vermoeden dat we na bijna 10 jaar nog steeds verhalen vertellen door middel van de kleden en dat we nu op punt staan van een nieuwe groeifase. De jurk met de klaproos is een een zee van bloemen in de woestijn geworden en ik ben ontzettend benieuwd wat er allemaal nog gaat komen. Als je meer wil weten wat we tot nu toe bereikt hebben kijken dan vooral even op de impact pagina."


​Hester Ezra, mede oprichtster Carpet of Lifebottom of page