top of page

Een moeilijk onderwerp bij duurzame producten: de prijs


Droom je van een duurzamere levensstijl, maar zijn de prijzen van dit soort producten niet haalbaar voor je portemonnee? Heel begrijpelijk. Niet iedereen kan een duurzame kledingkast veroorloven.. toch?


We kennen allemaal het verhaal van 'vraag en aanbod' waardoor duurzaamheid op grotere schaal niet haalbaar zou zijn. Er zouden simpelweg te veel mensen zijn waarvoor in een te korte tijd genoeg kleding moet worden gemaakt. Een kern van waarheid. Maar waar is de goede oude tijd gebleven waar sokken werden gestopt, kleding doorgegeven van kind op kind, een jurk werd uitgeleend voor een speciale gelegenheid? Onze huidige levensstijl is er een van zien en gezien worden; we willen nieuwe dingen, de mode veranderd snel, we zijn trots op wat we kopen, het is een teken van welvaart. Dit is een moeilijke om zomaar te veranderen, bovendien kan ook niet iedereen naaien. Maar weet dat duurzame producten in werkelijkheid meer levensvatbaar zijn voor je portemonnee dan je had gedacht. Ja, dat heb je goed gehoord, en het is nu meer dan ooit waar!


Laten we het verder uitwerken. Vanwege een toename van o.a de fast-fashion productie is er een wedstrijd ontstaan tussen merken. Verkoop gaat niet meer over het voorzien van kwaliteitsproducten voor een eerlijke prijs maar voor populaire producten voor een zo laag mogelijke prijs. En hoe meer er van een merk wordt verkocht, hoe bekender het raakt en zijn concurrenten eraan moeten geloven door ook aan prijsverlagingen te doen. En als consument zijnde geven de prijskaartjes ons soms geen keus meer. Twee voor de prijs van een, vijftig procent korting, Black Friday, alles wordt verzonnen om onze huidige levensstijl van meer = meer te voeden. De vraag is enkel dat als kleding geleverd blijft worden met dezelfde hoeveelheid materiaal... waar komen dan de kortingen vandaan? Waarop wordt ingeleverd? Fast-fashion industries staan bekend om hun slechte kwaliteit van textiel, onverantwoordelijke keuzes van verven (om maar bijvoorbeeld die felle neon kleuren te kunnen behalen) en slechte werkomstandigheden voor werknemers. En dus inderdaad worden er geen sokken meer gestopt; de gaten komen voordat je het weet en je hebt in de sale tien paar nieuwe voor nog geen tien euro...


Enkel de uitleg van bovenstaande alinea, is een van de vele redenen waarom duurzame producten altijd een betere optie zijn. Duurzame bedrijven zijn sociale ondernemingen en zullen daarom NOOIT productiekosten verlagen als dat betekent dat salaris of werkcondities worden geschaad. De sociale- maar vanzelfsprekend ook milieu-impact is een vele male belangrijkere bouwsteen dan het voorzien in een snelle veranderende kledingkast. Vaak is dan ook te zien dat duurzame merken producten leveren die tijdloos zijn, zodat wanneer je een investering maakt, deze meegaat voor jaren en jaren. Ook doen we niet mee aan de run met concurrenten, we werken samen en zetten ons gezamenlijk in voor een meer ethische, humane en duurzame toekomst. We hebben dromen en prioriteiten, geen ego's. En ja, dat is duurder.


Wil je weten aan welke koop jij goed doet? Doe onderzoek! Elke zelf respecterende sociale onderneming, of het nou gaat om kleding/meubels/verf/lampen/etc zal transparant zijn over het productieproces en hun uiteindelijke sociale- en milieu impact. Doen ze dat niet maar zie je wel allerlei advertenties over eco-friendly collecties, heb je vraagtekens erbij. We wijzen geen vingers maar vragen enkel om voor je zelf na te denken, te investeren, en langzaam maar zeker je huis te vullen met producten waar je trots op kan zijn.


#duurzameproducten #duurzaamheid #prijzen #socialimpactbusiness #ecofriendly




bottom of page