Arie Dekker runt de podcast van de Optimist genaamd 'Onderstroom'. The Optimist is een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen. Om de week bieden zij een podium aan een nieuw platform. In hun 21e aflevering interviewde zij onze partner en oprichtster van het platform DEYJA Fenja Sepers met als uitgang voor het interview: 'leven naar de acceptatie van intens verlies zorgt uiteindelijk voor meer openingen'. Een onwijs interessante podcast van enkel 40 minuten, luister de aflevering hier.
Samen spreken Arie en Fenja over het 'ideale' rouwproces, de positieve kanten ervan, taboes en de start van DEYJA. Fenja pleit in het gesprek onder andere voor meer ruimte en transparantie rondom rouw, zowel in het persoonlijke acceptatieproces, in opvoeding maar ook bijvoorbeeld op de werkvloer. Waarom wordt dit onderwerp immers niet geïntrigeerd in ons dagelijks leven als zoveel mensen er wel dagelijks mee worden geconfronteerd? Denk aan een maatschappij zoals in Mexico waarbij kinderen niet worden afgeschermd maar juist al heel erg worden meegenomen in de wereld van rouw en overleden dierbaren. 'In de westerse samenleving zijn we niet comfortabel met zulke vergankelijkheid, we willen het liefst dat alles voor altijd bestaat.' Fenja legt uit hoe Carpet of Life een vorm is om die vergankelijkheid wat ruimte te geven. 'Het rouwproces begint al bij het doorknippen van alle kleding. Door het opsturen en letterlijk uit handen te geven, creëer je nieuwe vormen.' Het hele proces ritualiseert co-design, een ritueel om rouw en afscheid te omarmen en een nieuwe begin in te zetten. De immense vraag; 'wat doe ik met al die kleding? Ik wil het niet zomaar weggooien' is een logische en emotionele vraag. Carpet of Life biedt een prachtige en duurzame oplossing.
Inmiddels heeft Fenja Carpet of life geïntegreerd met haar platform DEYJA. Wij krijgen namelijk vaak klanten die een kleed willen laten maken van de kleding van overleden dierbaren. Ondanks dat dit, in lijn van de podcast, heel normaal is om te bespreken, merken we ook dat ervaring, vertrouwen en rust tijdens dit soort gesprekken van cruciaal belang is. Fenja begeleidt het designintake proces net als dat wij doen, echter kan je specifiek bij Fenja terecht wanneer je een kleed wilt laten maken van een verloren dierbare. Lees meer wat Fenja allemaal nog meer doet op haar site.
Volg de podcast 'Onderstroom' op Instagram @onderstroon.red of bezoek hun website. En wil je meer weten over Fenja en haar platform DEYJA, lees dan verder op haar website.
