top of page

Het uiterlijk van de Carpet of Life kleden wordt voor een groot deel bepaald voor de specifieke manier van knopen leggen, ook wel de Boucherouite genoemd. Ben jij benieuwd hoe dit in zijn werking gaat?


Ieder Carpet of Life is gebaseerd op Marokkaanse Boucherouite tapijten, gemaakt door nomadefamilies. Boucherouite staat ook wel bekend als ‘poor man’s carpet’: gemaakt uit oude materialen.

Vanaf de jaren ’60 zijn de boucherouite-tapijten in opkomst. Wol werd in die tijd schaarser. Tegelijk werd er steeds meer kleding afgedankt, door de opkomst van fast fashion. Boucherouite tapijten zijn te vinden in veel Marokkaanse woningen, soms ook om op te slapen.

Hoewel dit type tapijt relatief nieuw is, worden dezelfde technieken gebruikt als voor traditionele wollen tapijten. Deze ambacht van het tapijten knopen word van moeder op dochter overgedragen. Meestal werken ze met vier of vijf vrouwen tegelijk aan één tapijt – waarbij ze de rollen verdelen over knippen, sorteren en knopen maar ook koken, thee zetten en oppassen op de kinderen.

​ Voor het weven van een kleed heb je allereerst natuurlijk een weefgetouw nodig. De weefsters zetten een frame op met verticale katoenen draden. Vervolgens wordt alle kleding verknipt in reepjes zodat ze door de draden geweven en geknoopt kunnen worden. Knoop voor knoop groeit het kleed tot een uniek stuk. Qua lengte kan er natuurlijk gevarieerd worden maar normaal gesproken houden we een vaste breedte aan. En Het kleed kan je uiteindelijk aan 2 kanten gebruiken; de platte kant en de 'hoogpolige' kant, wat jij mooier vindt!


Traditioneel gezien verwerken de weefsters in het kleed vaak symbolen van de liefde, natuur, geboorte en geluk maar ook bijvoorbeeld verhalen en mythes uit de regio. Voor onze klanten wordt ook gekeken naar een specifiek ontwerp zodat ieder wat wils kan krijgen. Bekijk hieronder het filmpje van hoe dit alles in zijn werk gaat. Zoals je kunt zien zijn onze tapijten volledig handgemaakt en zijn ze met veel liefde gemaakt!
bottom of page