top of page

2 November: De dag van de doden


2 november is the day of the dead, ofwel in het Nederlands bekend als allerzielen.

Allerzielen is een gedenkdag uit de westerse roomskatholieke traditie. De dag is bij velen bekend als het kleurrijke Dia de los Muertos, wat op 2 november word gevierd in Mexico.


Wij willen vandaag aandacht geven aan deze dag, omdat een Carpet of Life gebruikt kan worden om herinneringen aan een dierbare die er niet meer is vast te houden in de vorm van een tapijt.


Vandaag, tijdens de dag van de doden wordt een nieuw platform rondom de dood gelanceerd, genaamd Deyja. Deyja zal in de toekomst een partner zijn van Carpet of Life met betrekking tot nalatenschap, herinnering en de dood.


Deyja is een online ruimte die ons de mogelijkheid biedt, om de periode van rouw, verlies en verdriet als bijzondere kans aan te grijpen om te verstillen en de mens haar eeuwenoude vragen rondom het leven en de dood te onderzoeken. Het leren omarmen van de dood en dingen eindig als een onvermijdelijk en natuurlijk proces helpt bij de verwerking van ons verdriet en kan voor een spirituele ontwaking zorgen met als gevolg een betekenisvoller leven elke dag.

Vanavond organiseert Deyja een online ceremonie ter ere van de dag van de doden en als lancering van het platform. Je kunt je gratis inschrijven via deze link.


Dia de los Muertos

Het is een belangrijk festival. Het eeuwenoude christelijke geloof is dat de zielen op deze twee dagen terugkeren naar de aarde. En daarom moet hen op alle mogelijke manieren de juiste weg worden geleid om contact met ze te kunnen maken. De meest kleurrijke altaren worden gemaakt met bloemen, foto's en kaarsen, graven worden schoongemaakt en versierd en er worden allerlei offers voorbereid zoals eten en drank—om de doden een dag terug naar de aarde te "lokken" door middel van hun favoriete dingen.

Schedels (calaveras) zijn belangrijke symbolen die overal terugkomen: in schmink, kaarsen, tekeningen en gigantische poppen. Ook stikt het overal van de prachtige oranje goudsbloemen. 


Allerzielen

Dia de los Muertos vindt zijn oorsprong in de tradities van de oorspronkelijke Meso-Amerikaanse volkeren. Voor onder anderen de Azteken, Maya en Purépecha was het gebruikelijk de voorouders en dus de doden te vereren. Dia de los Muertos wordt in meerdere Latijns-Amerikaanse gevierd. 

In Nederland zijn 1 en 2 november bekend als Allerheiligen en Allerzielen. Tradities rondom deze twee dagen zijn met de ontkerkelijking naar de achtergrond verdwenen. Hoewel, de commercie heeft het sinds enkele jaren behoorlijk ontdekt. Menig winkeletalage werd al tijden Keltisch gesierd met Halloweensymbolen zoals pompoenen, maar de laatste jaren verschijnen er ook steeds meer kleurrijke Mexicaanse attributen. Ook de uitvaartbranche zet Allerheiligen en Allerzielen in als gelegenheid voor nabestaanden om hun overleden geliefde te herdenken. Veel begraafplaatsen zijn 's avonds open en er zijn lezingen en rituelen. 

Maar terug naar Mexico.  


In Mexico-City (Xochimilco) vindt op Dia de los Muertos een grote parade plaats. Veelal bekend van de openingsscene van de James Bond film Spectre.

bottom of page