top of page

Carpet of life creëert een economische stimulans voor vrouwen in de Sahara.

Carpet of Life in cijfers


4 vrouwen groepen
56 weefsters
3 dorpen: M'hamid, Zawia, Oulad Mahyia
4 Marokkaanse coördinatoren
2 Belgische coördinatoren
1 Nederlandse coördinator

3 Bestuursleden

2 Leden van de raad van advies

220.000 Euro bijgedragen aan de economie van regio M'hamid el Ghizlane door het betalen van weefsters & coördinatoren, inkopen van materialen, transport met lokale transporteurs, huur lokale vestiging en overige middelen die Carpet of Life mogelijk maken.

Empowerment

Het verhaal van Carpet of Life gaat over veel meer dan tapijten. Het is een verhaal van een traditie uit de Sahara, met een hoofdrol voor de vrouwen van regio M’hamid El Ghizlane en positieve impact.

Carpet of Life is een non-profit organisatie zonder winstoogmerk, opgericht om langdurige inkomsten te genereren voor vrouwen die in de schaarste van de Sahara leven. We betalen een eerlijk loon direct aan de weefsters, zonder tussenkomst van een middleman. We bieden de weefsters opleidingen, gegeven door onze lokale coördinatoren en internationale experts. 

De weefsters van de tapijten wonen in de oase van M’hamid El Ghizlane, in het zuiden van Marokko, die tien verschillende dorpen telt. Ze geven de ambacht van het tapijten knopen door van moeder op dochter. Door Carpet of Life blijven de tradities en ambachten uit deze regio behouden en vind er vernieuwing plaats door nieuwe, inspirerende internationale samenwerkingen. Met ieder tapijt benutten de weefsters hun creativiteit en maken zij een verbinding met de rest van de wereld.

 

 

1 Muziek album door zangeres Oum geïnspireerd door de veerkracht van de vrouwen van Carpet of Life

4 Presentaties voor internationaal publiek tijdens het Festival sur le Niger, Segou, Mali
6 Internationale design workshops

9 Presentaties voor internationaal publiek tijdens het Taragalte Festival in M'hamid en Ghizlane
12 Brand collaborations waaronder Daily Paper, RVDK, Fred & Ginger

6500 Kg textiel een nieuw leven gegeven

Upcycling

Per persoon gooien we ieder jaar gemiddeld 34 kg textiel weg.  Een reguliere spijkerbroek weegt bijvoorbeeld ongeveer 450 kilogram. Dat betekent dat iedere persoon die jij dagelijks tegenkomt gemiddeld genomen goed is voor zo’n 75 spijkerbroeken aan afval ieder jaar. Dat is onder de streep natuurlijk een enorme berg van verspilling. De hoeveelheid textielafval is tussen 1960 en 2015 gestegen met 811%. De meerderheid van de kleding die we weggooien komt terecht op een vuilstortplaats of in de verbrandingsoven. Minder dan 1% van textiel en kleding wordt daadwerkelijk gerecycled tot nieuw textiel en kleding.

Carpet of Life geeft oud textiel een nieuw leven, als grondstof voor ieder Carpet of Life. In een tijd van wegwerpkleding die we maar kort dragen, upcyclen wij oude stof naar een interieur-item of kunstobject dat veel langer meegaat. Zo redden we stoffen van de enorme textielafvalberg, met elk tapijt dat we maken. De stoffen worden gebruikt zoals ze worden aangeleverd: er wordt niet geverfd en bijna niets weggegooid. Zelfs knopen en bretels kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden.

Impact maken als merk

We helpen bedrijven om hun overstock en resttextiel te gebruiken voor bijvoorbeeld akoestische panelen of unieke kunstobjecten. Meer weten? Neem contact met ons op om te kijken hoe we jouw oude textiel een tweede leven geven.

Ons team van 56 weefsters die in de Sahara jouw Carpet of Life maken.

Onze weefsters kiezen ervoor niet herkenbaar op de foto te gaan. Wij respecteren deze keuze en laten ons team zien door middel van de unieke doeken die zij dragen.

bottom of page